
Winterrecept van diëtist Monique:
Kabeljauw, bospeen en kruidenrijst (3 pers)
Ingrediënten
- Kabeljauw, 300 gram
- Witte wijnazijn, peper en zout
- Pesto, 3 eetlepels
- Paneermeel, 1 eetlepel
- Bospeen, 1 bos of 500 gram
- Zilvervliesrijst, 225 gram rauw
- Tomaten, 2 stuks
- Italiaanse kruiden (marjolein, oregano, peterselie, basilicum), 1 eetlepel gedroogd of 2 eetlepels vers

Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een ovenschaal in met olijfolie voor de vis.
- Spoel de kabeljauw af onder de kraan en dep deze droog met keukenpapier. Witte wijnazijn erover druppelen in inwrijven. Bestrooi licht met peper en zout. Meng de pesto met het paneermeel. Verdeel het pestomengsel over de kabeljauw. Leg de kabeljauw in de ovenschaal en plaats deze 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Kook 1 liter water in de waterkoker.
- Schil de bospeen met een dunschiller. Snijd het loof en het puntje eraf. Leg de penen in een pan en spoel ze af.
- Kerf een kruis in het vel van de tomaten en leg deze enkele minuten in het kokende water. Leg vervolgens de tomaten in koud water.
- Giet het gekookte water uit de waterkoker over de bospenen totdat ze onder water staan en kook ze in 15 minuten beetgaar. Tot slot afgieten.
- Je mag de tomaten ondertussen ontvellen, ontpitten (middendoor snijden, zaadjes lossnijden en met een lepel verwijderen) en in blokjes snijden.
- Verse kruiden fijnsnijden, maar iets overhouden om te garneren.
- Voeg de tomaten en kruiden (behalve verse basilicum) toe aan de afgegoten rijst. Nog enkele minuten verwarmen.
- Tot slot voeg je de basilicum toe aan de rijst.
